Pengembangan Kompetensi Kewirausahaan Mahasiswa dalam Implementasi Program Edupreneurship

Dedi Prestiadi, Bambang Budi Wiyono, Wildan Zulkarnain

Abstract


The aim of this service is to develop the entrepreneurial skills of college students at the Faculty of Education, State University of Malang in supporting the implementation of the edupreneurship program of the Faculty of Education, State University of Malang. The college students entrepreneurship development service consists of three main activities, namely college students entrepreneurship analysis, college students entrepreneurship assistance and college students entrepreneurship training. The method used in this service is through data collection and analysis of entrepreneurial data, mentoring to college student and entrepreneurship training which is carried out online. The results of data collection show that college students understanding of entrepreneurship is still low, namely 28 percent of college students understand, 44 percent are doubtful and 28 percent do not understand, however, the interest in participating in training and entrepreneurship activities is high, reaching 90.6 percent. The conclusion of this service is that students experience an increase in knowledge about entrepreneurship and students are more motivated to develop themselves through entrepreneurial activities.


Tujuan dari pengabdian ini adalah mengembangkan kemampuan kewirausahaan mahasiswa di Fakultas Ilmu Pendidikan Universitas Negeri Malang dalam mendukung implementasi program edupreneurship Fakultas Ilmu Pendidikan Universitas Negeri Malang. Pengabdian pengembangan kewirausahaan mahasiswa terdiri dari tiga kegiatan utama yaitu analisis kewirausahaan mahasiswa, pendampingan kewirausahaan mahasiswa dan pelatihan kewirausahaan mahasiswa. Metode yang digunakan dalam pengabdian ini adalah melalui kegiatan pengambilan data dan analisis data kewirausahaan, pendampingan kepada mahasiswa dan pelatihan kewirausahaan yang dilaksanakan secara online. Hasil pengambilan data menunjukan bahwa pemahaman mahasiswa terhadap kewirausahaan masih rendah yaitu sebesar 28 persen mahasiswa memahami, 44 persen ragu-ragu dan 28 persen tidak memahami, akan tetapi ketertarikan untuk mengikuti kegiatan pelatihan dan kewirausahaan tergolong tinggi yaitu mencapai 90,6 persen. Kesimpulan dari pengabdian ini adalah mahasiswa mengalami peningkatan pengetahuan tentang kewirausahaan serta mahasiswa lebih termotivasi lagi untuk mengembangkan diri melalui kegiatan kewirausahaan.


Keywords


Entrepreneurship; competence; edupreneurship program; Kewirausahaan; kompetensi; program edupreneurship

Full Text:

PDF

References


Alma, B. (2009). Kewirausahaan Menumbuhkan Jiwa Wirausaha Bagi Mahasiswa dan Masyarakat Indonesia. Bandung: Alfabeta.

Ananda, R., & Rafida, T. (2016). Pengantar Kewirausahaan Rekayasa Akademik Melahirkan Enterpreneurship. Medan: Perdana Publishing.

Atmaja, A. T., & Margunani, M. (2016). Pengaruh Pendidikan Kewirausahaan dan Aktivitas Wirausaha terhadap Minat Berwirausaha Mahasiswa Universitas Negeri Semarang. Economic Education Analysis Journal, 5(3), 774-774.

Depdiknas. (2003). Manajemen Peningkatan Mutu Berbasis Sekolah. Jakarta: Depdiknas, Direktorat Pendidikan Dasar dan Menengah.

Drucker, P. F. (1996). Inovasi dan Kewirausahaan. Jakarta: Erlangga.

Hendrawan, J. S., & Sirine, H. (2017). Pengaruh sikap mandiri, motivasi, pengetahuan kewirausahaan terhadap minat berwirausaha (Studi kasus pada mahasiswa FEB UKSW Konsentrasi Kewirausahaan). Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship, 2(03), 291-314.

Hermina, U. N., Novieyana, S., & Zain, D. (2013). Pengaruh mata kuliah kewirausahaan terhadap minat mahasiswa menjadi wirausaha pada program studi administrasi bisnis Politeknik Negeri Pontianak.

Idrus, S. Al. (2017). Strategi Pembelajaran Kewirausahaan Aplikasi Pembelajaran Matakuliah Kewirausahaan di Perguruan Tinggi. Malang: Media Nusa Creative.

Mounier, E. (1956). The Character of Man. Translate Into English by Cynthia Rowland. New York: Herper and Brothers.

Mulyadi. (2011). Kewirausahaan Bertindak Kreatif Dan Inovatif. Palembang: Rafah Press.

Rusdiana. (2018). Kewirausahaan: Teori dan Praktik (Kedua). https://doi.org/10.13140/RG.2.2.17779.12327

Schumpeter, J. . (1984). The Theory of Economic Development. Cambridge: Harvard University Press.

Siagian, S. dan A. (1995). Kewirausahaan Indonesia dengan Semangat 17.8.45. Jakarta: Kloang Klede Jaya Putra Timur.

Takdir, D. Mahmudin, dan Zaid S. (2015). Kewirausahaan (Pertama). Yogyakarta: Wijana Mahadi Karya.

Wibowo, A. (2017). Dampak pendidikan kewirausahaan bagi mahasiswa. Asian Journal of Entrepreneurship and Family Business, 1(1), 1-14.

Zimmerer, T. W. dan S. (1996). Entrepreneurship The New Venture Formation. New York: Prentice Hall International Inc.




DOI: http://dx.doi.org/10.17977/um050v4i2p62-70

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Abdimas Pedagogi: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat



View My Stats